Ved uddannelser, der dækker over et stort geografisk areal, kræver klyngedannelse en ihærdig indsats. Muligvis er det her endnu mere nødvendigt at gå systematisk frem, end ved uddannelser der kun dækker et lokalt område og hvor man har en effektiv kanal via personlige relationer.
Fremgangsmåden kan være følgende:
- Udarbejdelse af et professionelt og klart informationsmateriale om uddannelsen og oplæringsmuligheder
- Træk og udvalg af data over mulige praktikvirksomheder i Praktik+
- Opsøgende arbejde med personlige besøg
- Telefonisk opfølgning ang. praktikaftaler og/eller VFU
- Tildeling af virksomhed til geografisk klynge
- Match med SKP-elev, helst fra geografisk nærområde
- Opfølgning på elevens udvikling / trivsel og virksomhedens tilfredshed undervejs i forløbet. Evt. aftale om ordinær praktikaftale som opfølgning på VFU.
Klyngerne omhandler først og fremmest at kunne matche lokale behov / ressourcer i de respektive lokalområder.
Dog er der også erfaringer for, at forsyning af klyngerne med information og andet skaber tilhørsforhold og dermed loyalitet.
PraksisE
rhvervsskolerne Aars kan ikke selv tilbyde tilfredsstillende skolebaseret SKP inden for landbrugs- og maskinteknikeruddannelsen, da maskinerne er for store og for dyre.
Som nyligt etableret praktikpladscenter har skolen formået at organisere nuværende og fremtidige praktikvirksomheder i 4 geografisk opdelte "oplæringsringe" med i alt 63 virksomheder.
Konsulenten besøgte samtlige virksomheder og opnåede over 80% VFU-aftaler. Aftalerne resulterede i løbet af få ugers varighed i en række restlæreaftaler, hvilket er forholdsvist langt flere end ved tilsvarende sammenligning med de foregående år.
De specielt udarbejdede "praktikmålsskemaer (
eksempel)" udfyldes af mester og elev i fællesskab. Det sikrer, at eleven opnår en progression i de opgaver, som han arbejder med. Elever og centret ("oplæringskontoret") holder løbende kontakt via SMS, telefon og mail.
Herningsholm havde indtil videre forgæves forsøgt at få deres tandklinikassistenter uden praktikaftaler efter grundforløb til at fortsætte i SKP i Østjylland.
Via et intensivt pesonlige stykke opsøgende arbejde fra
SKP-instruktøren, lykkedes det at etablere klynger ud fra uddannelsens
praktikmål, nu i geografisk nærhed af Herning. Tandklinikkerne fik tildelt elever i VFU, hvilket fastholdt de første 9 elever i uddannelsen og i løbet af få måneder førte til flere restlæraftaler.